dissabte, 17 de gener del 2009

SINDROME DE LA FATIGA CRONICA . (CFS)

Avui us parlaré una mica en serio. Entrarem en el meu veritable mon , que es el de la musculació i preparació física i en el mon de la recuperació que a mi m'apassiona i després d'haver llegit durant aquesta setmana un dels escrits que m'envia una acadèmia , que no es d'aquí, a la qual estic subscrit , he pensat que podria interessar a diferent tipus de gent que , potser , tinguin algun conegut o familiar que pugui tenir tal malaltia i que es possible mitjançant l'entrenament millorar força el seu nivell de vida , que en això si tinc experiència.

QUE ES LA MALALTIA DEL SÍNDROME DE LA FATIGA CRÒNICA ?

es una malaltia que pateix d'explicació medica i afecta a un 20-70% en països occidentals. Es caracteritza per una continua sensació de fatiga que dura mes de 6 mesos i que no es millora mitjançant el repòs a llit.

SIGNES I SINTOMES

poden ser diversos i variar dramàticament entre individus. Molts síntomes típics amb afeccions de tipus viral a mes de la fatiga severa i profunda : inflamació de coll, dolors de cap, desmillora de les capacitats cognoscitives ( capaç de conèixer .... ), depressió i alteracions de la son. A diferencia pero, es que te una durada de mesos a anys el sintomes.

PATOLOGIA

Alguns consideren que es un tipus de fibromialgia i altres consideren que esta mes relacionat amb desmillores tant a nivell fisiologic com psicologic.

OPCIONS DE TRACTAMENT

no existeix cura , penosament. La majoria dels tractaments estant orientats al tractament dels sintomes. Es pot fer una combinació de teràpies . Les sessions per l'estres, les teràpies o sessions de orientació grupals, la medicació, les intervencions nutricionals i sobre tot l'exercici , que es del que parlarem , son molt bones estratègies .
Un dels tractaments mes efectius es un programa ben estructurat d'entrenament i condicionament. Es te de considerar les necessitats especials i ajustar els nivells d'exercici en base a l'evolució diària i setmanal dels sintomes.

DISENY DEL PROGRAMA

No intentar evitar el fer exercici , però , si tenir compte amb el nivell a efectuar el programa. No intentar realitzar un rutina d'exercicis dissenyada per individus aparentment saludables. Degut a les diferencies en la tolerància al exercici i en la severitat de malaltia, el nivell d'aptitud física i els sintomes de malaltia, poden variar dramàticament entre individus.
Es molt complexe realitzar una guia estandaritzada d'exercicis , els professionals físics , han de estar preparats per modificar els programes d'entrenament especialment el volum i l'intensitat, en base a les variacions diàries dels nivells de fatiga i sintomes dels individus.

ENTRENAMENT CARDIOVASCULAR

pot millorar especialment , la fatiga corporal, el qual pot ajudar a la reducció dels estres adicional imposat sobre el sistema múscul esquelètic per l'excés de grassa corporal. S'ha de fer enfasis en activitats de baix impacte : activitats aquàtiques, caminades o ciclisme. La intensitat : de lleugera a moderada.
Quant es progressa , s'ha de considerar l'increment de la freqüència i durada de les activitats abans d'incrementar la intensitat. Inicialment es pot començar de 5-10' i freqüentment amb intensitat lleugera de 3-5 dies setmana ( segons tolerància ) i no una única sessió de llarga durada, per reduir els efectes de la fatiga post esforç i retractar el començament de la inflamació muscular.

ENTRENAMENT AMB SOBRECARREGUES ( MUSCULACIÓ )

L'enfortiment dels principals grups musculars poden reduir significativament la fatiga de moltes activitats cotidianes. No es recomanable efectuar exercicis fins a la extenuació, ja que pot empitjorar el sintomes de malaltia i poden derivar en cinesofobia ( por al moviment ). Inicialment es pot fer exercicis multiarticulars amb el propi pes corporal i progressar amb exercicis en posició de sentats, sempre que siguin ben tolerats. Una vegada realitzin de 10-15 rep. amb bona tècnica i sense fatiga , es poden introduir les maquines i els pesos lliures. Hem de arribar a final de serie amb la sensació de poder fer 2-3 rep. adicionals . Això pot ajudar a millorar el component múscul esquelètic de l'aptitud física, a reduir la fatiga post esforç i el malestar relacionat amb l'activitat física.
Inicialment una única serie de cada exercici per cada un dels grups musculars principals, hauria de ser suficient per millorar i recol·lectar informació. A mida que millora el nivell d'aptitud física i la confiança, es por millorar el volum d'entrenament. Avanç d'incrementar l'intensitat, han de se capaç de poder fer 2-3 series de 12-15 rep. per exercici amb l'objectiu de reduir el sobre entrenament i ajudar la millora de la tolerància al exercici, ames a mes el programa hauria de reflexar les activitats cotidianes de cada individu.

ENTRENAMENT DE LA FLEXIBILITAT

Estiraments : cada dia . Inicialment, al menys, una serie d'exercicis d'estirament per els grups musculars importants. Cada estirament amb una durada de 10-15'' i anar incrementant fins a 20-30'', després es pot incloure series adicionals.

CONCLOSIO

Ara ja sabem que no podem curar aquesta malaltia ( de moment, qui sap ) , però hem vist que sobre tot gracies al exercici muscular i amb voluntat i sempre que es faci de forma progressiva i amb el perfecte control metges especialistes/professionals físics , sempre treballant tots junts es pot millorar l'estat físic de la persona que a la vegada vol dir la qualitat de vida, que es tant important per fer que cada mati et llevis per fer les coses amb mes moral.
Si heu llegit fins el final, moltes gracies , i si os ha servit per quelcom, perfecte , aquesta es la idea. Ja veieu ( veieu veieu ) que no tot son conyes en l'escoleta.

AU SIAU I A PEDALAR .
PIPO.
L'ESCOLETA

4 comentaris:

Nava ha dit...

A mi m'ha semblat un exercici molt curiós des de el punt, de que en tenia alguna cosa sentida sobre aquesta malaltia, però, realment no en tenia n'hi ideà, cosa que ara, en tinc una mica mes. La meva conclusió sobre aquest tema, es, que realment, com sempre, fins que no tocas d´aprop algú d'aquesta embergadura no te'n dons conta veritablement de la importància dels aspectes mèdics, cosa que millor mirar-ho de molt juny, però sempre podem estar a la loteria de tenir algú semblant. Com e dit, fins que no te toca aprop no li prestes atenció. Disculpin el meu català, no em se expressar millor.

Anònim ha dit...

Si senyor!!!! no tot es ja,ja,ji,ji,tambe parlar de temes seriosos es important,a mi personalment em toca molt d'aprop i articles com aquest t'ajuden a entendre una mica mes els afectats d'aquestes malaties encara que algunes vegades pensem que fan comedia,no es aixis,i realment ho passen molt malament amb una impotencia per part d'ells de no poder fer d'avegades absolutament res de la vida cotidiana,com possar-se unes simples sabates,gracies Pipo per resoldrem dubtes sobre la terapia.

Pipo ha dit...

Nava, el teu català, perfecte. Re a dir . Pere, gracies, espero que ajudi a tothom que ho necessiti. Aquesta es la idea.

Anònim ha dit...

kin pastel de musica que heu posat!