«Wikiloc és la Wikipedia de les rutes»
Allò que un dia va començar com una afició amb un bloc a internet on una colla d'amics s'intercanviaven rutes i camins de les comarques gironines s'ha convertit en un projecte a la xarxa que té més de 2,5 milions de pàgines vistes i 700.000 visites úniques cada mes
Wikiloc és una mena de brúixola 2.0?
–«Wikiloc en certa manera es podria comparar amb una brúixola perquè dóna a conèixer direccions, itineraris, rutes a tothom. I amb 2.0 també es pot fer la comparació perquè són els usuaris qui de forma voluntària pengen i comparteixen aquestes rutes de manera que els altres usuaris les puguin utilitzar.»
–Com ho definiria en poques paraules?
–«Va haver-hi un usuari que em va dir que Wikiloc és com la Wikipedia però de rutes.»
–En què quedem que és Wikiloc? Com funciona?
–«És un espai de col·laboració a internet on la gent de tot arreu penja itineraris que ha fet de fins a 23 maneres diferents: amb bicicleta, a peu, en caiac... Hi ha fins i tot itineraris de trineus estirats amb gossos pels països nòrdics o rutes de bicicleta de muntanya per l'illa de Pasqua.»
–Fa la competència als llibres de senderisme de Josep Maria Espinàs?
–«No, no pretenem competir amb ningú. Però tot i que hi ha rutes de tot el món, hi ha un gruix molt important de rutes i senders de Catalunya. De fet és lògic, perquè en ser un projecte gironí i català, hi ha molta gent d'aquí que hi ha anat penjant itineraris nous i les seves variants.»
–És una feina que es fa en xarxa?
–«Navegar pel Wikiloc és una manera de descobrir el territori amb ajuda de tots. Hi ha gent que hi penja itineraris i altres que se'ls descarreguen i els descobreixen.»
–Quina utilitat li puc trobar jo?
–«A tots ens agrada, sempre que anem de viatge, tant si anem a l'altra banda del món com si sortim a deu quilòmetres de casa, tenir una font fiable a internet que sigui accessible on trobar-hi les activitats que podem fer en aquella zona on anem.»
–Va destinat a entitats excursionistes i de lleure?
–«Wikiloc et permet estirar una ruta i penjar-la en un altre lloc de la xarxa o en un document. Ho pot utilitzar tothom, des de gent individual fins a entitats. Al Brasil hi ha una entitat que utilitza Wikiloc com a promoció d'una zona concreta del país que integra uns 100 itineraris.»
–Tot això està molt bé, però segur que hi dediquen moltes hores. On és el negoci?
–«Des que vam començar hem anat creixent en el que ha estat inicialment un projecte personal sense ànim de convertir-se en empresa. El fet és que des d'un primer moment el nostre projecte va tenir molta acceptació i va créixer molt i de manera molt ràpida. Sembla que molta gent va tenir les mateixes necessitats de compartir rutes. Després vaig veure que hi havia de dedicar cada vegada més temps i vaig decidir de posar-hi publicitat, però això ha estat quan la publicitat ha començat a anar de baixa i, és clar, això era una de les vies que jo pensava que podien mantenir el projecte, però només cobreix l'operativa del maquinari del lloc, però no dóna pas per més.»
–Com pensen créixer i subsistir?
–«Ara només podem tirar endavant però no podem fer grans coses amb els minsos ingressos que ens dóna la publicitat. Estem obrint unes noves vies, com seria oferir la plataforma tecnològica amb l'aval que ha estat premiada i reconeguda internacionalment i que té moltes visites, amb la idea que les entitats que tinguin un control sobre una zona o un territori el vulguin promocionar a àmbit de turisme actiu. Podria ser per exemple un parc natural, un ajuntament, la Diputació o una comunitat autònoma que vulguin promocionar tots els seus itineraris a internet. Tindrien un espai particular dins de Wikiloc, amb un públic que ja tenim arreu del món i els podríem cobrar i així faríem sostenible el lloc.»
–Quanta gent utilitza i penja les seves rutes al Wikiloc i quants itineraris hi podem trobar?
–«Perquè te'n facis una idea, avui ja es pengen unes 8.000 rutes cada dia des d'arreu del món al Wikiloc. Estem a punt d'arribar a les 150.000 rutes i cap a 200.000 fotografies que acompanyen aquests itineraris, i que permeten veure el paisatge i et donen una idea del que et trobaràs quan facis aquests recorreguts.»
4 comentaris:
És un putu crack tant a sobre la bici com quan la deixa.
És un plaer connèixer gent com vosaltres.
Ese gugle,ese gugle....hey,heeeey!! this lo putu kiiiiing, a mortimeeeeeeeer!!!!!
si molt molt de google wiki, però la sortida d'avui amb l'escoleta per homes de 80 km, per oli per tot arreu del seu cos i s'en va amb la seva doneta cap a Puigcerdà a esquiar com una doneta. ai ai que el nostre google va perden força.
uiii 80km... ahir venia mentalitzat per la muerte i em trobo amb 35 kilometrillos que encara que, tot s'ha de dir, amb segell Escoleta BTT: super corrioleros i fart de riure en bona companyia, pero osti... lluny dels 80-100 que m'esperava. Em penso que a partir d'ara faré un parell d'hores de rodillo abans de venir... jej
Publica un comentari a l'entrada